Recente activiteiten...

“ Het Kasteel van Ingelmunster is een toplocatie met een rijke historie. Tot op heden blijft dit monument een trekpleister voor toeristen, verenigingen en bedrijven. De agenda spreekt boekdelen. Het kasteel is gastlocatie voor diverse evenementen. Op deze blog posten we activiteiten en weetjes. Veel leesplezier. ”

NIEUWE AANWINST

Deze uitzonderlijke spiegels afkomstig uit een Venitiaans palazzo dateren uit ca. 1720.
Na een spannende rit vanuit de Provence, waar ze door restauratrice Ann De Vreeze gespot zijn, kwamen ze gelukkig volledig in tact op het Kasteel aan. Zelfs de originele spiegels hebben deze hachelijke reis ongeschonden overleefd.

Dank aan Ann De Vreeze voor haar lef en vakkundigheid bij het vervoeren van deze kostbare vracht.

Vanaf heden zal iedereen die het Kasteel binnentreedt zich adellijk kunnen spiegelen.

NEGENTIG JAAR!

Op de negentigste verjaardag van de zus van meneer Marc Van Honsebrouck staan de deuren van het Kasteel natuurlijk wagenwijd open om de hele familie te verwelkomen. De gelegenheid werd in stijl gevierd. We wensen mevrouw De Splenten/Van Honsebrouck nog vele jaren in goede gezondheid, omringd door haar familie!

Catering: Salons ’t Groenhof  http://www.salonstgroenhof.be

 

 

 

FIFTY AND FABULOUS

FIFTY AND FABULOUS

Op 11 mei arriveerden alle genodigden op hoge hakken. Ter ere van haar vijftigste verjaardag organiseerde Sabine een ‘all ladies’ feest. Het heerlijke menu, verzorgd door Diner Privé, werd enkel onderbroken door de ontroerende speeches van de drie dochters van Sabine. Na het dessert demonstreerden de dames dat genoemde hoge hakken geen belemmering vormden voor hun flitsende dansmoves. Tot slot willen we Sabine en Paul bedanken voor de inspirerende samenwerking.

Catering: Diner Privé  http://www.diner-prive.be

DE HEREN ROND DE TAFEL

Een verbanning in het Kasteel van Ingelmunster is zeker niet onaangenaam.
Terwijl de genodigde dames genoten van een ‘ladies only night’, werden de heren ook zeker op hun wenken bediend.

NIEUWE AANWINST

Onder leiding van restauratrice Ann De Vreeze kregen wij de mogelijkheid om twee prachtige jachtstillevens aan te kopen.

Max Albert Carlier, schilder van deze werken, werd geboren in 1872 te Tourcoing, als zoon van Belgische ouders. Hij stierf in 1938 te Brussel. Tijdens zijn leven werkte hij vooral in die regio, een Belg om trots op te zijn dus. Zijn stillevens worden gewaardeerd over de hele wereld en er zijn zelfs werken van hem terug te vinden in het museum van Oostende.

Deze nieuwe aanwinsten hebben hun thuis gevonden in onze blauwe zaal, waar zij prachtig tot hun recht komen.

 

 

 

http://kasteelvaningelmunster.be/wp-content/uploads/2017/09/24032017-Bertrem-e1504458831843.jpg

EEN INDRUKWEKKEND FAMILIEFEEST

De gehele familie samen, lekker eten, lekker drinken en dit alles op een memorabele locatie.
Wij bedanken meneer en mevrouw Bertrem voor het vertrouwen.

Catering: Diner Privé onder leiding van
Jan Verhelle  http://www.diner-prive.be

 

 

 

DE NACHT VAN DE GESCHIEDENIS

Davidsfonds: De Nacht van de Geschiedenis

Jaarlijks organiseert het Davidsfonds het grootste historische evenement van Vlaanderen, namelijk de Nacht van de Geschiedenis. Toen het thema ‘Muziek’ bekend werd, zag het Davidsfonds Ingelmunster dit als een heel mooie kans om de instrumentale muziekgeschiedenis van deze stad onder de aandacht te brengen.

De rol van het Kasteel van Ingelmunster

De Heer Antoon Vanmeenen begon in 1966, tijdens zijn soldatentijd, met een onderzoek. Het onderwerp hiervan was “Het muziekleven te Ingelmunster vanaf 1830”, een werk dat nooit werd uitgegeven. Toch heeft het Davidsfonds dit wel als basis mogen gebruiken voor deze geschiedenis van onze harmonieën.

De langste geschiedenis is uiteraard die van de “Koninklijke Philharmonie”. De stichting hiervan heeft veel de maken met de baronnen Descantons de Montblanc (zie meer http://kasteelvaningelmunster.be/historiek-kasteel/). Deze brachten hier in Ingelmunster hun zomermaanden door. Eind 18e eeuw was het Kasteel in het bezit van de Plotho’s. Zij waren de voorouders van de familie Descantons de Montblanc. In die tijd werden er op kastelen grootse dansfeesten georganiseerd. De bedoeling was dat de zonen en dochters van rijke, adellijke families elkaar konden ontmoeten en zo eventuele huwelijken tot stand  brengen.

In de bibliotheek van de Rijksuniversiteit van Gent ligt een bundel partituren voor dansmuziek. Die kon uiteraard gespeeld worden op dergelijke dansfeesten. Het bijzondere aan die bundel is dat hij gefinancierd werd door onder andere baron de Plotho van Ingelmunster. Deze bundel heet “Cent contredanses en rond”. Toen waren dergelijke uitgaven peperduur, omdat ze in leder gebonden werden. Ze kostten een aanzienlijk fortuin.

De auteur van die bundel is een zekere meneer D’Aubat. Hij werd geboren in Saint Flour in de streek van Limoges in 1714. D’Aubat werd muzikant en dansmeester. In Gent gaf hij les bij de Jezuïeten en in de kloosterscholen. Zo werd hij bekend bij de rijke families die daar hun kinderen school lieten lopen. Gaandeweg heeft hij dan ook zijn naam wat aangepast voor zijn publiek. Sindsdien stond hij bekend als meneer D’Aubat de Saint Flour.

Verloop van de avond

Allereerst werd één van de vele dansen uit de bundel gebracht, aangezien dit een goed beeld gaf van de zogenaamde dansfeesten. Acht dansers van “Volkskunstgroep Die Boose” uit Izegem wisten deze dans prachtig uit te voeren.
Daarna werd de film die door het Davidsfonds gemaakt werd rond de geschiedenis van de Philharmonie, Kunst Veredelt en Alpenroos getoond. Af en toe hielden we even halt en kregen de gasten een muzikaal intermezzo van het klarinetten ensemble van de kunstacademie Art’Iz o.l.v. Francis Baert.
Tot slot kon men nog genieten van een glaasje als gezellige afsluiter van de avond.

 

 

 

 

EEN BRUISENDE BABYBORREL

Diner at home mocht op 11 maart een spectaculair dessertbuffet presenteren om een babyborrel nog meer luister bij te zetten.

Lekkernijen zoals kleurrijke macarons, ter plaatse gebakken pannenkoekjes en gebakjes in allerlei soorten en maten deden de gasten watertanden. Daarbij gaven de kersverse ouders de ruimtes van het Kasteel een persoonlijke toets, in samenwerking met bloemist Descaplant.

Het wonder van nieuw leven werd op passende wijze gevierd.

Diner at home: http://www.dinerathome.be
Bloemist Descaplant: http://www.descaplant.be

De gerestaureerde kandelaar

IN ERE HERSTELD

Na jaren in een donker hoekje gestaan te hebben, is deze gerestaureerde kandelaar opnieuw een pronkstuk in het Kasteel.

EEN BETOVEREND KERSTFEEST

Op donkere winterdagen leent het Kasteel van Ingelmunster zich als de ideale locatie voor een hartverwarmend kerstdiner.

Traiteur Oishi: http://www.oshi.be